Voor Microsoft teams-specialist Bart Jan Pranger is het glashelder: online tools nemen een permanente plek in van de werkdag. Wat zijn de nieuwste functies van teams en hoe ondersteunen deze onze werkdag?
“Teams heeft het afgelopen jaar een belangrijke positie gekregen op het gebied van online vergaderen,” vertelt Pranger. “Er zijn veel functionaliteiten toegevoegd, onder andere om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren. Concurrenten zoals Zoom werken bijvoorbeeld intuïtiever, maar daartegenover staat dat Teams veel meer mogelijkheden heeft naast videobellen. Het is echt een centraal samenwerkingsplatform.”
Zo gemakkelijk mogelijk
Microsoft Teams heeft het leven van veel werknemers (én werkgevers) een stuk makkelijker gemaakt. Pranger vertelt: “Teams werkt constant aan het vereenvoudigen van handelingen. Bijvoorbeeld een button waarmee je gemakkelijk een uitnodigingslink stuurt naar deelnemers.” Specifiek voor grote groepen tipt hij: “Sinds kort is het mogelijk om, als vergader-eigenaar, de microfoon van alle deelnemers uit te zetten. Veel mensen laten onbewust hun microfoon aan staan, wat veel achtergrondgeluid oplevert tijdens een vergadering.”
Opkomst van Webinars
Door het wegvallen van fysieke evenementen heeft het Webinar een enorme vlucht genomen. Ook Microsoft Teams wil zich hiermee op de kaart zetten. “Een Webinar is een hele leuke manier om plaats- en tijdsonafhankelijk jouw doelgroep te informeren,” zegt Pranger. “In Teams heet dit een livegebeurtenis, en er komen steeds meer functionaliteiten om dit te faciliteren. Denk aan een on-boarding, zodat je weet wie er mee doet in een Webinar. Het is nu een mooie tool om, ondanks de coronamaatregelen, contact te onderhouden. Maar in de toekomst kun je dit gemakkelijk aanbieden naast een fysieke ontmoeting.”
Nieuwe functies uitgelegd
Wat kunnen we de komende tijd verwachten van Teams? Bart Jan licht een aantal functionaliteiten toe die binnenkort verwachten worden:
- De presentatiemodus. Met de vernieuwde presentatiemodus waan je je een nieuwslezer: je staat letterlijk voor jouw presentatie. Hiermee wordt jouw presentatie een stuk persoonlijker.
- In de spotlight. Via de spotlightfunctie kun je een specifieke deelnemer uitlichten. De videoweergave van deze deelnemer wordt dan vastgezet op het scherm. Goed om te weten: alleen de vergader-eigenaar heeft de mogelijkheid om deelnemers in de spotlight te zetten.
- Dynamische weergave. Terwijl deelnemers beginnen te spreken, er een presentatie start of als nieuwe mensen inschakelen, past Teams de lay-out van het scherm automatisch aan. Het statische beeld van een vergadering wordt hiermee op een intelligente wijze aangepast.
- De stemming peilen. Wil je snel weten hoe jouw teamleden denken over een bepaalde situatie, stelling of vraag? Via een peiling in Teams kunnen alle deelnemers direct antwoorden op de gestelde vraag. Het is aan jou of de antwoorden anoniem blijven en of de resultaten direct zichtbaar zijn.
Ben jij benieuwd hoe jouw organisatie Microsoft Teams (nog) meer kan inzetten als centraal samenwerkingsplatform? Of kun je hulp gebruiken bij het implementeren van de nieuwste functies van Microsoft Teams?
Neem contact opFilters